HjemVårt FartøyLedige stillingerNyheterKontakt
25
June
2025

Redegjørelse Åpenhetsloven 2024

Rederiet har gjennomført aktsomhetsvurderinger ift Åpenhetsloven for 2024. Her kan du lese redegjørelsen

Ålesund 19.06.2025

Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger i Nye Giske Havfiske.

Nye Giske Havfiske er omfattet av Åpenhetslovens regler, grunnet selskapets salgsinntekter og balansesum. Rederiet har jobbet med å møte kravene i regelverket siden sommeren 2022, og formålet med denne redegjørelsen er å synliggjøre hvordan rederiet møter disse kravene.

Generell informasjon om rederiet og fartøyet

Nye Giske Havfiske AS eier og opererer 1 tråler, Atlantic Viking (LDCO), som bedriver trålfiske i Norsk sone i Nord-Atlanteren, inklusive Nordsjøen, Barentshavet og Norskehavet.

Rederiet er arbeidsgiver for 40-45 sjøfolk og 2 ansatte i administrasjonen, og de sjøansattes arbeidsforhold er regulert av Norsk lovgivning og tariffer mellom Fiskebåt og de relevante sjømannsorganisasjonene (NSF, NSOF og DNMF – alle disse er underlagt LO).

Atlantic Viking er en moderne tråler med flotte fasiliteter, som er bygget for å møte kravene om boforhold i mange år fremover.

Norske fiskefartøy er regulert av skipssikkerhetsloven og skipsarbeidsloven og tilhørende forskrifter. Disse handler om blant annet HMS, arbeidsmiljø og arbeidsforhold, krav til sikkerhetsstyring og tilsyn. Lovene setter krav til at vi at vi gjennom våre rutiner fremmer gode arbeidsvilkår, slik det også kreves av oss av åpenhetsloven.

Vårt fartøy er over 500 bruttotonn og vi må derfor ha et omfattende sikkerhetsstyringssystem1. Vi skal også imøtekomme ILO-konvensjon nummer 1882 som stiller krav om levekår og arbeidsvilkår, inkludert blant annet krav til minstealder, helseundersøkelse, utbetaling av kompensasjon, innretning av arbeidskontrakt og standard for bomiljø.

Sikkerhetsstyrings-systemet vårt inkluderer en godt forankret internpolitikk for sikkerhet og miljøvern. Det skal sikres at politikken faktisk gjennomføres og at det er en tydelig fordeling av ansvar mellom rederiet, øverste ledelse og skipsfører. Utpekt person er ansvarlig for å sørge for kontakt mellom mannskap og høyeste nivå i ledelsen, og varslingskanal.

Vi følger krav om rutiner for opplæring (Kvalifikasjonsforskriften), og sikrer at alle får informasjon på et arbeidsspråk de forstår og at alle har språkkunnskaper for å kunne kommunisere med hverandre om bord.

Vi utfører risikovurderinger som fungerer som styringsverktøy i sikkerhetsarbeidet, og avdekker nødvendige forebyggende tiltak. Vi rapporterer og analyserer avvik, ulykker og farlige hendelser. Vi har internrevisjoner av sikkerheten om bord og på land årlig, resultatene gjøres kjent for de ansatte som er ansvarlig for de ulike områdene. Ledelsespersonell skal sikre korrigerende tiltak basert på funnene.

Rederiet og skipet er ISM godkjent og har god sikkerhetsstatistikk, og skipet betegnes som «grønt», underforstått lavrisiko, i Sjøfartsdirektoratets databaser. Det er ingen åpne pålegg mot rederi eller fartøy i Sjøfartsdirektoratets systemer.

Åpenhetsloven er implementert i selskapets styringssystem, på en sånn måte at de ansatte gjøres kjent med kravene gjennom det sikkerhetsstyrings-systemet de allerede kjenner.

Nye Giske Havfiske AS selger all fangst på auksjon via SUROFI (Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag SA), og påvirker i svært liten grad hvem som kjøper fisken.

Nye Giske Havfiske AS tar arbeidstakeres rettigheter og arbeidsmiljø på alvor, og har det siste året hjulpet næringen gjennom å delta i et FHF prosjekt, der tema har vært å finne gode måter å etterleve kravene i loven og formålet i denne. Dette har medført at noen av prosessene og sjekklistene har blitt oppdatert og forbedret i forhold til tidligere år..

Ovenstående gjør at rederiet og dets styre, anser faren for brudd på menneskerettigheter og forhold mellom partene i arbeidslivet som liten innen egen virksomhet.

Hvordan arbeidet er forankret i interne retningslinjer og rutiner

Vi har etiske retningslinjer som setter krav til oss selv, våre samarbeidspartnere og leverandører. Disse beskriver våre forventninger om å fremme og ha respekt for arbeiderrettigheter og menneskerettigheter. De er signert av daglig leder og styreleder.

Vi kartlegger risiko i vår leverandørkjede ved å prioritere leverandører, kategorisere type produkt og tjenester vi kjøper inn, produksjonsland, om leverandørene selv er omfattet av åpenhetsloven, og vår egen vurdering av og kjennskap til leverandøren.

Basert på disse vurderingene følger vi opp de leverandørene vi mener har høyest risiko for potensiell negativ påvirkning på arbeidsforhold og menneskerettigheter.

Leverandørene med høyest risiko, eller de vi har minst kjennskap til, følger vi opp med spørsmål. Vi spør blant annet om de er omfattet av åpenhetsloven, om de har varslingskanal, om de har mottatt varsler, om det har vært hendelser, om de har igangsatt tiltak og om de fører dialog med og setter krav til sine egne leverandører.

Vi dokumenterer dialogen, og følger opp med tydelige tidsfrister.

Vår strategi er å føre dialog og bidra til positiv endring. Dersom leverandører derimot ikke svarer, eller ikke viser at de vil igangsette tiltak eller få på plass det vi spør om, vil vi revurdere vårt samarbeid.

Opplysninger om faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser som vi har avdekket gjennom våre aktsomhetsvurderinger

Faktiske negative konsekvenser

Vi har ikke funnet faktiske negative konsekvenser hos våre leverandører i løpet av rapporteringsåret.

Vesentlig risiko for negative konsekvenser

Etter gjennomgang av våre leverandører og produktgrupper, har vi funnet at den største risikoen ligger i leverandørkjeden til leverandører av vernetøy som produseres i landene Vietnam, Kina, Taiwan, Thailand m.fl

Ifølge rapporten Utredning om risikoforhold i den norske fiskeflåten (Stakeholder for FHF)3 er det risiko for blant annet barnearbeid, tvangsarbeid og manglende organisasjonsfrihet tilknyttet noen produktene og tjenestene vi kjøper inn.

Under følger en beskrivelse av prioriterte produkter og tjenester, og tilknyttet risiko. Dette er basert på vår leverandørkartlegging.

Produksjon av vernetøy: Her er det muligheter for barnearbeid, tvangsarbeid og manglende organisasjonsfrihet. Dett er basert på produksjonsland.

Service og reparasjon: Her er det risiko for innleid arbeidskraft med dårligere stillingsvern, og kanskje mangelfull sikkerhetskompetanse.

Tiltak

Vi har fulgt opp de leverandørene vi vurderer at har høyest risiko i vårt kartleggingsverktøy. Vi har sendt leverandørene oppfølgingsspørsmål for å lære om deres rutiner og funn. Vi har også sendt våre etiske retningslinjer.

I år har vi sendt ut egenerklæringsskjema til 9 leverandører, etter å ha silt vekk de leverandørene som vi mener ikke utgjør særlig risiko. Vi har fått svar fra 6 og fortsetter arbeidet med innhenting av informasjon fra de siste 3.

Vi planlegger å følge opp våre leverandører videre, og inkludere flere i vår kartlegging i året som kommer.

Forventede resultater:

Vi forventer at vår dialog med leverandører vil gjøre dem bevisst på våre forventninger, og gjøre det enklere for dem å melde fra om eventuelle hendelser i fremtiden. Vi forventer å få bedre innsikt i hvordan våre leverandører jobber med å følge opp arbeidsforhold i egen drift og hos sine underleverandører.

Tiltak basert på aktsomhetsvurderingene i selskapet

Selskapet har ikke avdekket funn som gir grunnlag for å iverksette tiltak. Om det i fremtiden avdekkes hendelser eller forhold som er i strid med regelverket, vil selskapet følge disse hendelsene opp gjennom avvikssystemet. Dette er videre beskrevet i vårt styringssystem, spesielt i ISM Kapittel 7 og 9.

Prosessen i selskapet:

Det er viktig å merke seg at når man bygger et fartøy, så er man knyttet til mange leverandører så lenge fartøyet er i drift, mens andre leverandører enkelt kan skiftes ut. Virkemidlene selskapet har tilgjengelig vil derfor være forskjellige alt etter hvilken leverandør det er snakk om, og det er derfor bestemt at selskapet må vurdere eventuelle reaksjoner individuelt.

Varsling

Rederiet har en egen varslingskanal for sjøfolkene, i henhold til kravene i Skipsarbeidsloven, og en varslingskanal for landansatte og andre interessenter, i henhold til Arbeidsmiljøloven. Begge er godt implementert i rederiets styringssystem, integrert i ISM prosedyreverket. Dette gjør at det er enkelt for ansatte å finne dem.

Om eksterne personer eller instanser skulle ønske å varsle om eller til oss, skal Operasjonssjef Bjørn Inge Furuli kontaktes på e-post: bif@giskehavfiske.no

Innsyn

Krav om innsyn i Nye Giske Havfiske sitt arbeide med Åpenhetsloven, meldes til Operasjonssjef Bjørn Inge Furuli på e-mail: bif@giskehavfiske.no

Kravet vil bli fulgt opp gjennom registrering i en egen rapporteringstype, som sikrer at tilfredsstillende besvarelse gis innen 3 uker fra mottatt innsynskrav

  1. Lovdata, forskrift om sikkerhetsstyringssystem for norske skip og flyttbare innretninger.
  2. Lovdata, konvensjon om arbeidsvilkår i fiskerisektoren – ILO 188.
  3. Utredning om risikoforhold i den norske fiskeflåten relatert til åpenhetsloven.

Har du spørsmål om denne artikkelen? Ta kontakt med oss.

Bjørn Inge Furuli
Operasjonssjef/Utpekt Person

Andre nyheter

4
November
2021
Besøk av ATEA angående Cyberøvelse
Atlantic Viking var "offer" for en hacker som gikk om bord på et turskifte i sommer. og sjekket hvor han kunne komme til med en minnepenn. Vi hadde en samling på turskiftet 23.september for å diskutere risiko og tiltak
4
November
2021
Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger i Nye Giske Havfiske 2023
Åpenhetsloven stiller krav om at rederiet skal offentliggjøre en redegjørelse for hvordan rederiet har arbeidet med aktsomhetsvurderinger.
4
November
2021
Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger i Nye Giske Havfiske
Åpenhetsloven stiller krav om at rederiet skal offentliggjøre en redegjørelse for hvordan rederiet har arbeidet med aktsomhetsvurderinger.
Atlantic Viking var først ute med gjennomføring av kursing og øving på ammoniakklekkasje
ASK E-learning har i samarbeid med "Sikkerhetsforum for fiskebåter med ISM krav" utviklet et kurs og en beredskapsøvelse med fokus på ammoniakklekkasje
4
November
2021
Storkveite om bord
Karene feirer ei skikkelig storkveite
4
November
2021
Prate-Smile-Løfte: Hjerneuken
21-27 november gjennomføres LHL Hjerneslag sin kampanjeuke for fokus på hjerneslag
4
November
2021
Nye Giske Havfiske sin holdning til åpenhetsloven
Nye Giske Havfiske er underlagt kravene i åpenhetsloven, noe som medfører at vi må forsikre oss så godt som mulig om at vår leverandørkjede overholder menneskerettighetene og sørger for anstendige arbeidsforhold for sine ansatte
4
November
2021
Informasjonskrav i henhold til åpenhetsloven
Åpenhetsloven krever at rederiet skal kunne ta imot krav om innsyn i vår praksis.
4
November
2021
ISM Godkjenning for 5 nye år
Den 2.februar fikk Atlantic Viking ISM godkjennelse for 5 nye år
4
November
2021
Bjørn Inge Furuli ansatt fra 1.november 2020
Bjørn Inge Furuli ansatt som Operasjonssjef og Utpekt Person i Nye Giske Havfiske fra 1.november 2020
Turskifte og verkstedopphold
Turskifte og verkstedopphold